3D Printer’ın Yiyecek Sektöründeki 5 Etkisi

3D printer, sektör bağımsız olarak geleceği şekillendirecek en önemli gelişmelerden biri durumunda. Bu konudaki yakın dönem gelişmelerini burada paylaşmıştım, şimdi ise yiyecek sektörüne olabilecek etkileri üzerine bir şeyler karalamak istedim;

1- Columbia Üniversitesi’den Hod Lipson, günlük hayatta yiyecek ve yazılımın kullanım olarak birbirinden çok uzak olduğunu söylüyor.

Evet, dijital pazarlama faaliyetlerini saymazsak bu iki konunun pek bir araya geldiği söylenemez. Peki ya gelecekte? 3D printer’lar mutfağımızda mikrodalga fırın, ocak, buzdolabı olarak karşımıza çıkacak. (Burada nesnelerin interneti (IOT) ile biraz kesişiyoruz gibi.)

2- 3D printer’ın mutfağımıza girmesiyle birlikte özel tasarımlı sebzeler karşımıza çıkacak.

Van Bommel, Mickey Mouse tasarımında taptaze Brüksel lahanaları üretebileceğimizi söylüyor.  Ayrıca normalde pişirme esnasında kendini bırakan, fazlaca yumuşayan sebzelerin kıvamı, şekli şemali de 3D printer’lar ile iyileştirilebilir. Böylece örneğin ıspanaktan nefret eden -ki ben bayılırım orası ayrı- kişilerin bile yiyebileceği bir ıspanak formu ortaya çıkabilir.  Bu da tabii fazla bütçe ve zaman gerektirmeyen bir iş olursa restaurant’lardaki görsel ve lezzetsel rekabeti hangi noktalara taşır, tahmin edebiliyor musun?

3- Dünyanın önce gelen makarna üreticilerinden Barilla, Expo 2015’te tanıttığı 3D makarna üretimine başladı.

3D printer ile birlikte çok daha fazla ürün glutensiz, laktozsuz olabilir. Yani bu teknoloji gıda hassasiyetine de çözüm olabilir. Baktığın zaman laktoz ve gluten konusunda bile internette tonla haykırış var. Özelleştirilmiş yani içerisine Omega 3 eklenmiş patates üretmek ya da A kişisine şu kadar B12, B kişisine bu kadar Omega 3 vermek mümkün diyor bu gıdanın mucidi Van Bommel.

4- 3D printer ile yemeklerin, tatlıların kıvamı ayarlanabilecek ve iki aşçı arasındaki fark ortadan kalkacak.

Nesnelerin interneti ile ”O çok hamarat, her şeyi biliyor.” sözü, 3D printer ile de ”Ne yapsa lezzetli oluyor.” sözü tarihe karışacak. Çünkü nesnelerin interneti’nde akıllı, tarifi zaten içerisinde olan cihazlar bizi beklerken; 3D printer’da yiyeceklerin şeklini, tadını, formunu belirlememize yani özelleştirmeye son derece imkan veren cihazlar bizi bekliyor. Tabii bu iki konu çok içiçe. O yüzden kesin bir yargı zor ancak muhtemelen bu iki teknoloji birlikte hayatımıza girecek.

5- 3D printer’ın yiyecek sektöründeki bir diğer bakış açısı da, geleneksel tariflerin yerini almaktan ziyade onları geliştirmek üzerine.

Yani Super Mario şeklinde ama anne tarifi lezzetinde bir kurabiye, turta üretmek mümkün olacak.

3D printing teknolojisi ömrünün henüz çok başında. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde bu teknoloji, yiyecek sektörü dışında sağlıktan, otomotive; iletişimden, eğlenceye kuşkusuz  birçok sektörü günlük hayatta etkisini hissettirecek şekilde etkileyecek…

Dijital marka yönetimi, pazarlama ve reklamcılık sektörü üzerine yazılar yazmayı seven Eren Caner, Doğan TV'de dijital iletişim yöneticisi olarak görev alıyor. CNN TÜRK'te yazıyor.

Bir Cevap Yazın